Skip to the content

Τι είναι η Αιμορραγία και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Αιμορραγία και πως αντιμετωπίζεται

Αιμορραγία σημαίνει έξοδος του αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή), μετά από ρήξη τους που συμβαίνει αυτόματα ή εξαιτίας τραυματισμού. Διακρίνεται σε εξωτερική, η οποία είναι ορατή καθώς το αίμα βγαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον, ή εσωτερική που δεν φαίνεται, αφού το αίμα εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του σώματος (π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία ή αιμορραγία από ρήξη σπλήνα). Ανάλογα με το αγγείο που έχει υποστεί βλάβη, η αιμορραγία διακρίνεται σε αρτηριακή (το αίμα είναι έντονα κόκκινο, βγαίνει με ορμή και κατά κύματα σφυγμού), φλεβική (το αίμα είναι σκούρο κόκκινο και ρέει συνεχώς) και τριχοειδική (το αίμα έχει ενδιάμεσο χρώμα και απλώνεται αργά).

Ανάλογα με την ποσότητα του αίματος που χάνεται κατά την αιμορραγία και την ταχύτητα της απώλειάς του, μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα, όπως ζάλη, ωχρότητα, ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό, ψυχρή εφίδρωση, εμετός, δίψα, νύστα, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ταχύπνοια, απώλεια συνείδησης και στις σοβαρότερες περιπτώσεις να καταλήξει σε καταπληξία και θάνατο. Στην εσωτερική αιμορραγία μπορεί να υπάρχουν και συμπτώματα από την πίεση που ασκεί το συσσωρευμένο αίμα σε γειτονικά όργανα, όπως π.χ. σε περίπτωση εγκεφαλικής αιμορραγίας, παράλυση στο μισό του σώματος, διαταραχές του λόγου, και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Αιμορραγία

Η αιμορραγία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες αίματος. Αν πρόκειται για εξωτερική αιμορραγία θα πρέπει αρχικά να αποκαλυφθεί η περιοχή με απομάκρυνση των ρούχων, ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Για τον περιορισμό της αιμορραγίας πρέπει να τοποθετηθούν αποστειρωμένες γάζες πάνω στο τραύμα και να ασκηθεί πίεση. Όταν ματώσουν οι γάζες, δεν πρέπει να αφαιρούνται, αλλά να τοποθετούνται καινούριες πάνω από αυτές. Αν δεν υπάρχουν γάζες, τοποθετείται κάποιο καθαρό ύφασμα. Αν αιμορραγεί κάποιο άκρο (χέρι ή πόδι), εκτός από την πίεση στο τραύμα και εφόσον δεν υπάρχει κάταγμα, πρέπει να ανυψωθεί, ώστε να περιοριστεί η ροή αίματος. Παράλληλα, μπορεί να γίνει περίδεση (σφίξιμο) κεντρικότερα από το τραύμα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η περίδεση θα πρέπει να χαλαρώνει κάθε 15 λεπτά για διάστημα 5 λεπτών, ώστε να αποφευχθεί η νέκρωση. Στην περίπτωση που στο τραύμα υπάρχει σφηνωμένο ξένο σώμα, δεν πρέπει να αφαιρείται, γιατί αλλιώς μπορεί η αιμορραγία να επιδεινωθεί. Ασκείται πίεση στα χείλη του τραύματος και το ξένο σώμα αφαιρείται στο νοσοκομείο. Αν η αιμορραγία είναι μικρής έκτασης, περιοριστεί και ο τραυματίας δεν εμφανίζει άλλα συμπτώματα, δεν απαιτείται ειδική αντιμετώπιση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Αν υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας (π.χ. αν μετά από κάκωση ή τραυματισμό εμφανίζονται συμπτώματα όπως ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό, ωχρότητα, απώλεια συνείδησης, κλπ.), ο τραυματίας πρέπει να τοποθετείται σε ύπτια θέση ή θέση ανάνηψης (ξαπλωμένος στο πλάι), να διατηρείται ζεστός και ήρεμος και να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση και εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις) αν διαπιστωθεί απώλεια σφυγμού και αναπνοής. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Χειρούργος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Χειρούργος

(0 Αξιολογήσεις)