Skip to the content

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή και πως αντιμετωπίζεται

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φάσεις μανίας και κατάθλιψης. Θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις, συχνά, με ψυχωτικά συμπτώματα. 4% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από διπολική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε νεαρής ηλικίας άνδρες και γυναίκες.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

  1. ΜΑΝΙΑ

Στη φάση της μανίας, συνήθως παρατηρείται υπερκινητικότητα, συναισθηματική διέγερση, έξαρση. Η ευφορία, το κύριο χαρακτηριστικό της φάσης, ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού και γίνεται παθολογική. Στη φάση της μανίας, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει:

  • Υπεραισιοδοξία, υπερβολικά ευφορική διάθεση
  • Εκνευρισμό, ανησυχία
  • Γρήγορη ομιλία και συχνά, ανοργάνωτη σκέψη
  • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • Παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά
  • Διάσπαση προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης
  • Υπερεκτίμηση δυνάμεων και ικανοτήτων
  • Αλόγιστες οικονομικές δαπάνες
  • Κατάχρηση ουσιών
  • Περιορισμένη κριτική ικανότητα
  • Αδυναμία κατανόησης της νοσηρής κατάστασης

 

  1. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει καταθλιπτικά επεισόδια και είναι πολύ εύκολο να διαγνωσθεί λανθασμένα με μονοπολική κατάθλιψη (απλή κατάθλιψη). Συνήθως, δεν υπάρχουν διαστήματα φυσιολογικής διάθεσης. Η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της με:

  • Άγχος, δυσφορία
  • Θλίψη, ακεφιά
  • Εύκολη κόπωση, ατονία
  • Διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή
  • Μειωμένες δραστηριότητες
  • Αδιαφορία για κοινωνικές επαφές

Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να διαρκέσουν ώρες, εβδομάδες ή και μήνες. Οι διακυμάνσεις στη διάθεση εμφανίζονται φυσιολογικά σε κάθε άνθρωπο, μα στους πάσχοντες είναι έντονες με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους, και σε κάποιες να είναι ακόμα και επικίνδυνες για τη ζωή τους. ΑΙΤΙΑ Τα ακριβή αίτια της διπολικής διαταραχής δεν είναι γνωστά. Πιστεύεται ότι βασική αιτία είναι μια ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές (ουσίες του εγκεφάλου). Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι βιολογικοί, ψυχολογικοί, ακόμη και περιβαλλοντικοί. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η παρουσία στρεσογόνων παραγόντων στο περιβάλλον του ασθενούς. Η διαταραχή συχνά εκδηλώνεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας.   ΔΙΑΓΝΩΣΗ Οι ειδικοί κάνουν διάγνωση αξιολογώντας την ψυχική και τη σωματική υγεία του ασθενούς. Ο ειδικός ιατρός συστήνει αιματολογικές εξετάσεις (για τον αποκλεισμό π.χ. του υπερθυρεοειδισμού), πραγματοποιεί φυσική εξέταση, εξετάζει τις ψυχικές λειτουργίες (σκέψη, αντίληψη, συγκινησιακή κατάσταση, κλπ.), ζητά να συμπληρωθούν ερωτηματολόγια και παίρνει προσωπική συνέντευξη από τον ασθενή και πιθανόν από μέλη της οικογένειάς του. Το βασικό διαγνωστικό στοιχείο της διπολικής διαταραχής είναι η κλινική πορεία που χαρακτηρίζεται από ένα ή και περισσότερα μανιακά ή μεικτά επεισόδια. Συχνά, συνυπάρχουν ένα ή και περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια.

Πως αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι μακροχρόνια και όχι εύκολη. Οι πιθανότητες για επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση αυξάνουν όταν ακολουθείται ο κατάλληλα εξατομικευμένος θεραπευτικός συνδυασμός. Φαρμακευτική αγωγή Στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων και η πρόληψη των υποτροπών. Σε πρώτη φάση δηλαδή, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα οξέα συμπτώματα της κατάθλιψης ή της μανίας, να μειωθεί η ένταση και να περιοριστεί η διάρκειά τους. Στη συνέχεια, γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση αυτής της βελτίωσης και για έλεγχο της κυκλικής πορείας της διπολικής διαταραχής, δηλαδή για πρόληψη μιας πιθανής υποτροπής. Τα σταθεροποιητικά της διάθεσης είναι φάρμακα που διασφαλίζουν ότι η διάθεση του ατόμου όχι μόνο θα γίνει αλλά και θα παραμείνει φυσιολογική. Το λίθιο είναι το πιο παλιό και το πιο διαδεδομένο σταθεροποιητικό. Τα νεότερα (άτυπα) αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των φάσεων της μανίας και των οξέων μανιακών επεισοδίων. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χορηγούνται στη φάση της οξείας κατάθλιψης.  Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος, που θα συμβουλεύσει υπεύθυνα για τη φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται για την περίπτωση του κάθε ασθενούς, είναι αποκλειστικά και μόνο ο ψυχίατρός του. Ψυχοκοινωνικές θεραπείες Οι θεραπείες αυτές παρέχονται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό ή σύμβουλο ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με τον ψυχίατρο που παρακολουθεί τον ασθενή, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική, πολύπλευρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ατόμου με διπολική διαταραχή. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ψυχολόγος , Ψυχίατρος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ψυχολόγος , Ψυχίατρος

(4 Αξιολογήσεις)