Skip to the content

Τι είναι η Δύσπνοια και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Δύσπνοια και πως αντιμετωπίζεται

Δύσπνοια είναι η υποκειμενική δυσκολία στην αναπνοή και συνήθως περιγράφεται από τον ασθενή σαν αίσθηση ότι δεν του φτάνει ο αέρας. Η δύσπνοια συνοδεύει όλες σχεδόν τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και άλλες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές.

Γενικά η δύσπνοια μπορεί να προκληθεί όταν οι αεραγωγοί (στόμα, μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι) που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες αποφραχθούν πλήρως ή μερικά, όταν οι αναπνευστικοί μύες δεν μπορούν να τεντώσουν τους πνεύμονες, ή όταν υπάρχει βλάβη στο πνευμονικό παρέγχυμα και τις κυψελίδες. Δύσπνοια μπορεί να προκληθεί και όταν δεν μεταφέρεται αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα με το αίμα (π.χ. λόγω αναιμίας ή νοσημάτων του κυκλοφορικού συστήματος). Οι συνηθέστερες παθήσεις που εμφανίζουν δύσπνοια είναι: -      Βρογχικό άσθμα, Βρογχίτιδα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ: Χρόνια βρογχίτιδα και Πνευμονικό εμφύσημα) -      Πνευμονία, Βρογχεκτασία, Πλευρίτιδα -      Πνευμονικό οίδημα, Πνευμονική εμβολή -      Πνευμοθώρακας, Πνευμονική ίνωση -      Καρκίνος πνεύμονα -      Λαρυγγίτιδα, Λαρυγγόσπασμος -      Απόφραξη λάρυγγα ή τραχείας από ξένο σώμα (π.χ. πνιγμονή) -      Καρδιακή ανεπάρκεια - Στεφανιαία νόσος -      Αναιμία -      Δηλητηριάσεις -      Αναφυλαξία -      Αγχώδεις διαταραχές (π.χ. κρίση πανικού) -      Εγκυμοσύνη -      Απότομη μετάβαση σε μεγάλο υψόμετρο -      Παράλυση αναπνευστικών μυών Η δύσπνοια μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, να εμφανίζεται μόνο στην προσπάθεια ή και κατά την ηρεμία, να είναι εντονότερη κατά την κατάκλιση και να βελτιώνεται στην όρθια ή καθιστή θέση (ορθόπνοια), να εντοπίζεται στην εισπνοή ή στην εκπνοή ή και στις δύο φάσεις της αναπνοής. Επίσης, ανάλογα με την αιτία, η δύσπνοια μπορεί να συνοδεύεται και από πολλά άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, αποβολή πτυέλων (λεπτόρρευστα, παχύρρευστα, λευκά, κίτρινα, πράσινα, αφρώδη, αιματηρά), συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή), ταχυκαρδία, πόνο στον θώρακα, ωχρότητα, κυάνωση (μελάνιασμα), αδυναμία, απώλεια βάρους, κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται η Δύσπνοια

Η αντιμετώπιση της δύσπνοιας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Αν για παράδειγμα πρόκειται για βρογχικό άσθμα, θα υποχωρήσει με εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτιζόνη. Αν πρόκειται για κρίση πανικού, αντιμετωπίζεται ηρεμώντας τον ασθενή και βάζοντάς τον να αναπνέει μέσα από μια χαρτοσακούλα. Αν πρόκειται για καρδιακή ανεπάρκεια, είναι αποτελεσματικά τα διουρητικά και άλλα καρδιολογικά φάρμακα, κ.ο.κ. Αν η δύσπνοια είναι έντονη, πρέπει να υπάρξει άμεση ιατρική αντιμετώπιση, γιατί κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Αν υπάρχει υποξαιμία (χαμηλό οξυγόνο στο αίμα) θα πρέπει να χορηγηθεί οξυγόνο μέσω μάσκας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ανευρεθεί η αιτία, ώστε να αντιμετωπιστεί. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Πνευμονολόγος, Καρδιολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Πνευμονολόγος, Καρδιολόγος

(13 Αξιολογήσεις)