Τι είναι η Ελεφαντίαση και πως αντιμετωπίζεται
Ελεφαντίαση ονομάζεται η πάθηση που οφείλεται σε υπερτροφία κυρίως των άκρων ή άλλων περιφερειακών τμημάτων του ανθρώπινου σώματος (γεννητικά όργανα, μαστοί) με συνέπεια την παραμόρφωσή τους. Η εικόνα τους παραπέμπει στους ελέφαντες απ’ όπου πήρε το όνομά της και η νόσος. Παρουσιάζεται με διάχυτη πάχυνση του δέρματος και του υποδόριου ιστού σε συνδυασμό με λεμφοίδημα, δηλαδή με οίδημα (πρήξιμο) στα άνω ή κάτω άκρα του σώματος, οφειλόμενο σε δυσλειτουργία - βλάβη των λεμφαγγείων. Η περίμετρος των κάτω άκρων προσλαμβάνει ασυνήθεις διαστάσεις.
Η ελεφαντίαση διακρίνεται σε δύο τύπους ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί, στην παρασιτική ελεφαντίαση και στη μη παρασιτική ελεφαντίαση ή λεγόμενη "ελεφαντίαση εκ συγγενείας". Ο πρώτος τύπος οφείλεται σε νόσους, όπως η φιλιρίαση, ή η ογκοκέντρωση (επί προσβολής του οσχέου). Ο δεύτερος τύπος οφείλεται κυρίως (πρωτογενώς) σε συγγενή ανωμαλία του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγειίτιδα) είτε δευτερογενώς σε λοιμώξεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από μυκητιάσεις, ερυσίπελας, τραυματισμούς και εγκυμοσύνη τα οποία οδηγούν στο στάδιο της λεμφοστατικής ελεφαντίασης.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Χειρουργική
- Το παρατεταμένο οίδημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση στον μεσοκυττάριο ινώδη ιστό και πτυχώσεις ή ραγάδες του δέρματος. Στους ασθενείς με παρασιτική ελεφαντίαση (δηλ. από νηματώδεις σκώληκες του γένους Filaria, οι οποίοι είναι συνήθεις σε τροπικά κλίματα), η εφάπαξ χορήγηση ιρβερμεντίνης ή ιρβερμεντίνης και αλβενδαζόλης καταστρέφει τους άωρους, όχι όμως και τους ώριμους σκώληκες.
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Αγγειοχειρουργός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Αγγειοχειρουργός