Τι είναι η Γαστρεντερίτιδα και πως αντιμετωπίζεται
Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από ιούς (π.χ. ροτα-ιοί, αδενο-ιοί, εντερο-ιοί). Λιγότερο συχνά η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, σταφυλόκοκκο) ή παράσιτα (π.χ. αμοιβάδες, λάμβλιες).
Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να γίνει με: - Άμεση επαφή με κάποιον φορέα ή ασθενή. Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας γίνεται από τα χέρια, ιδιαίτερα μετά από επίσκεψη στην τουαλέτα. - Έμμεση επαφή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από κάποιον φορέα ή ασθενή (π.χ. παιχνίδια, βιβλία, μαχαιροπήρουνα). - Μέσω των τροφίμων, που μπορεί να φέρουν τα ίδια το μικρόβιο (π.χ. η σαλμονέλα στα αυγά ή στο κρέας) ή να έχουν επιμολυνθεί από κάποιο έντομο (π.χ. μύγα) ή κατά την προετοιμασία τους από φορέα ή ασθενή. - Μέσω του νερού, κυρίως σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, εμετός, πυρετός, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις και μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
- Ο πόνος στην κοιλιά συνήθως παίρνει τη μορφή του κολικού, δηλαδή αυξομειώνεται σε ένταση και μάλιστα συνήθως υποχωρεί παροδικά μετά τη διαρροϊκή κένωση ή τον εμετό.
- Η διάρροια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας και χαρακτηρίζεται από αυξημένη συχνότητα κενώσεων και μαλακότερη σύσταση κοπράνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κόπρανα είναι υδαρή (σαν νερό) και δύσοσμα.
- Ο εμετός συχνά εμφανίζεται στην αρχή και πολλές φορές δίνει τη θέση του στη διάρροια. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία.
- Ο πυρετός, όταν υπάρχει, συνήθως είναι μέτριος. Ο υψηλότερος πυρετός, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από αίμα ή βλέννη στα κόπρανα είναι ένδειξη σοβαρότερης λοίμωξης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας διαρκούν λίγες μέρες και υποχωρούν μόνα τους. Ο κυριότερος κίνδυνος από τη γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση, λόγω της έντονης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών από τους εμετούς και τις διαρροϊκές κενώσεις αλλά και από τον πυρετό. Από σοβαρή αφυδάτωση, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά (όσο μικρότερα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος), οι ηλικιωμένοι και άτομα με άλλα προβλήματα υγείας.
Πώς αντιμετωπίζεται η Γαστρεντερίτιδα
Η αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι υποστηρικτική και τις περισσότερες φορές γίνεται στο σπίτι. Περιλαμβάνει:
- Ενυδάτωση για αποκατάσταση των απωλειών σε νερό και ηλεκτρολύτες. Η χορήγηση υγρών (νερό, μαύρο τσάι, ηλεκτρολυτικά διαλύματα, γάλα στα παιδιά) πρέπει να γίνεται συχνά και σε μικρές ποσότητες κάθε φορά (κουταλιά-κουταλιά).
- Απλά αντιπυρετικά (π.χ. παρακεταμόλη) σε περίπτωση πυρετού.
- Τροφές «στεγνές», χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Προτιμάται το ρύζι σε σούπα ή λαπά και ο φιδές, μαζί με λίγες φρυγανιές. Σταδιακά, και εφ’ όσον τα συμπτώματα υποχωρούν, μπορεί να προστεθούν μακαρόνια, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μικρές ποσότητες φρούτων (μπανάνα, μήλο), γιαούρτι.
- Αποφυγή λήψης αντιδιαρροϊκών και αντιβιοτικών. Αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από εξέταση από γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση. Αντίθετα, πιο χρήσιμα φαίνεται να είναι τα προβιοτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.
Η πρόληψη της γαστρεντερίτιδας στηρίζεται σε απλά μέτρα, όπως:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών, οπωσδήποτε μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό.
- Τήρηση κανόνων υγιεινής κατά το μαγείρεμα και τον χειρισμό τροφίμων και αποφυγή μαγειρέματος από φορείς-ασθενείς.
- Καλό μαγείρεμα των αυγών και των κρεάτων (ειδικά κοτόπουλο-χοιρινό) και σχολαστικός καθαρισμός των σκευών και επιφανειών που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας.
- Προφύλαξη των μαγειρεμένων τροφών από μύγες.
- Καθαρισμός των αντικειμένων που πιάνει ο φορέας-ασθενής (ειδικά τα παιδιά). Το παιδί που πάσχει πρέπει να παραμένει σπίτι και να μην πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο και για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πρέπει να αποφεύγεται η κοινή χρήση παιχνιδιών.
- Αποφυγή κατανάλωσης νερού του δικτύου σε χώρες με χαμηλές συνθήκες δημόσιας υγιεινής, όπου πρέπει να προτιμάται το εμφιαλωμένο νερό.
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Παιδίατρος, Γαστρεντερολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος, Παιδίατρος, Γαστρεντερολόγος