Skip to the content

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως αντιμετωπίζεται

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η επιστροφή περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το περιεχόμενο του στομάχου είναι πολύ ερεθιστικό και όξινο, λόγω της παρουσίας του γαστρικού οξέος (το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη). Το στομάχι προστατεύεται από τη βλαπτική επίδραση του οξέος με τον ειδικό βλεννογόνο του, αλλά ο οισοφάγος δεν έχει αντίστοιχο μηχανισμό προστασίας. Φυσιολογικά, υπάρχει ένας βαλβιδικός μηχανισμός (οισοφαγικός σφιγκτήρας) μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, που επιτρέπει στην τροφή να περνά μόνο προς το στομάχι και εμποδίζει την επιστροφή της προς τον οισοφάγο. Όταν αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά, η τροφή επιστρέφει προς τον οισοφάγο και του προκαλεί βλάβες.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται κυρίως με πόνο ή κάψιμο πίσω από το στέρνο. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται περίπου μισή ώρα μετά το γεύμα και είναι συχνότερος αν μετά το γεύμα ακολουθήσει κατάκλιση, σκύψιμο ή σωματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα αν το γεύμα ήταν μεγάλο. Ο πόνος μερικές φορές μπορεί να είναι έντονος και να δίνει την εντύπωση εμφράγματος μυοκαρδίου. Εκτός από τον πόνο, αρκετά συχνές είναι οι αναγωγές (ξινίλες, αναγούλες), δηλαδή η επιστροφή στο στόμα όξινου περιεχομένου από το στομάχι. Κάποιες φορές, που το περιεχόμενο περνά και προς τον λάρυγγα, είναι δυνατό να εμφανιστεί βήχας και βράχνιασμα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή. Προβλήματα δημιουργεί όταν επαναλαμβάνεται συχνά, οπότε το τοίχωμα του οισοφάγου διαβρώνεται και επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς από τα συνεχή συμπτώματα. Αν αφεθεί, οδηγεί σε οισοφαγίτιδα, έλκη οισοφάγου, οισοφάγο Barrett και καρκίνο. Τα αίτια-παράγοντες κινδύνου που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι: -        Διαφραγματοκήλη (δηλαδή ένα μέρος του στομάχου περνά πάνω από το διάφραγμα και επηρεάζεται η λειτουργία του σφιγκτήρα) -        Τα πολύ μεγάλα γεύματα -        Τροφές ερεθιστικές (π.χ. πικάντικα, όξινα, λιπαρά, τηγανιτά) -        Η κατάκλιση ή η δραστηριότητα μετά το γεύμα -        Τα στενά ρούχα (σφιχτά παντελόνια ή ζώνες) -        Η παχυσαρκία -        Η εγκυμοσύνη -        Το κάπνισμα -        Φάρμακα (π.χ. κάποια που χορηγούνται για την υπέρταση, το άσθμα, τη νόσο του Πάρκινσον, κ.ά.)

Πώς αντιμετωπίζεται η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά (π.χ. αντιόξινα, ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων, αναστολείς αντλίας πρωτονίων, φάρμακα που επηρεάζουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα) και με γενικά μέτρα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της ΓΟΠ περιλαμβάνουν:

  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Αποφυγή ερεθιστικών τροφών, καπνίσματος, καφέ, αλκοόλ
  • Αποφυγή κατάκλισης ή σωματικής άσκησης (ιδιαίτερα σκύψιμο) μετά το γεύμα
  • Ανύψωση του κεφαλιού κατά την κατάκλιση
  • Αποφυγή σφιχτών ρούχων
  • Καταπολέμηση παχυσαρκίας

  Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γαστρεντερολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γαστρεντερολόγος

(2 Αξιολογήσεις)