Skip to the content

Τι είναι ο Πόνος στο έντερο και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Πόνος στο έντερο και πως αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στο έντερο εντοπίζεται στο κέντρο της κοιλιάς και προς τα κάτω (λεπτό έντερο), ή δεξιά και αριστερά στην κοιλιά, συνήθως προς τα κάτω και σε μερικές περιπτώσεις πίσω χαμηλά στη μέση (παχύ έντερο).

Η πιο συχνή κατάσταση που σχετίζεται με πόνο στο έντερο είναι το ευερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο που να ευθύνεται, αλλά οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται από συχνά επεισόδια κοιλιακού πόνου με φούσκωμα στην κοιλιά που τις περισσότερες φορές συνδέονται με έντονο άγχος-στρες. Πολύ συχνά, ο πόνος στο έντερο στην περίπτωση αυτή, συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή δυσκοιλιότητας με διάρροια και μπορεί να εκδηλώνεται και με κατανάλωση κάποιων τροφών. Άλλα αίτια πόνου στο έντερο είναι:

Ανάλογα με την περίπτωση, ο πόνος στο έντερο μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως: δυσκοιλιότητα, διάρροια, εμετός, πυρετός, αποβολή βλέννας – πύου – αίματος με τα κόπρανα, φούσκωμα στην κοιλιά, αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, ανορεξία, απώλεια βάρους, έντονη κακουχία, ευαισθησία στην πίεση της κοιλιάς η οποία μπορεί να είναι σκληρή στην ψηλάφηση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Πόνος στο έντερο

Εκτός από την ανακούφιση, όταν εκδηλώνεται πόνος στο έντερο πρέπει να αναζητείται και να αντιμετωπίζεται η αιτία που τον προκαλεί γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλεί και τη ζωή του ασθενούς. Ανάλογα με την αιτία πρόκλησης του εντερικού πόνου, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει παυσίπονα, σπασμολυτικά, αντιφλεγμονώδη, καθαρτικά, φάρμακα που τροποποιούν την εντερική κινητικότητα, αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, ανοσοκατασταλτικά, αποφυγή ερεθιστικών τροφών (π.χ. γλουτένης στην κοιλιοκάκη). Η χειρουργική αντιμετώπιση πολλές φορές είναι επείγουσα, συνήθως γίνεται με κλασική ανοιχτή τομή (λαπαροτομία) και συχνά αφορά στην αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του εντέρου. Γενικά, στην περίπτωση πόνου στο έντερο, καλό είναι να αποφεύγονται τα παυσίπονα ή σπασμολυτικά, πριν αναγνωριστεί η αιτία, γιατί μπορεί να καλύψουν την κλινική εικόνα και να καθυστερήσει η διάγνωση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Γενικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πόνου στο έντερο, είναι:

  • Χλιαρό μπάνιο
  • Άνετα ρούχα και κατάκλιση σε θέση που ανακουφίζει (συνήθως πλάγια με τα γόνατα λυγισμένα)
  • Εφαρμογή θερμών επιθεμάτων στην κοιλιά

Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη του εντερικού πόνου, χρήσιμα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

  • Καλή ενυδάτωση
  • Δίαιτα πλούσια σε φυτικό υπόλειμμα
  • Αποφυγή αναστολής της αφόδευσης, προσπάθεια για τήρηση σταθερών ωρών κένωσης του εντέρου
  • Σωματική άσκηση
  • Περιορισμός του άγχους
  • Αποφυγή τροφών που από την εμπειρία του ασθενούς σχετίζονται με τα επεισόδια πόνου του
  • Αποφυγή οσπρίων και τροφών που προκαλούν αέρια (π.χ. λάχανο, μπρόκολο) σε ασθενείς με φουσκώματα
  • Διακοπή καπνίσματος

Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γαστρεντερολόγος, Γενικός Χειρουργός, Γενικός Ιατρός, Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Γαστρεντερολόγος, Γενικός Χειρουργός, Γενικός Ιατρός, Παθολόγος

(311 Αξιολογήσεις)