Skip to the content

Τι είναι η Στοματίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Στοματίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Η στοματίτιδα είναι φλεγμονή που εντοπίζεται στο εσωτερικό του στόματος. Συνήθως προκαλείται από μύκητες, ιούς ή άλλα αίτια και εκδηλώνεται με αντίστοιχα συμπτώματα. Οι πιο συχνές μορφές στοματίτιδας είναι η μυκητιασική, η αφθώδης, η γωνιακή και η ερπητική.

Η μυκητιασική στοματίτιδα οφείλεται σε μύκητες, συνήθως του είδους Candida albicans. Ο μύκητας αυτός αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος, αλλά σε περιπτώσεις που υπεραναπτύσσεται, προκαλεί προβλήματα. Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν έντονο πολλαπλασιασμό μυκήτων και οδηγούν σε στοματίτιδα, είναι η λήψη ευρέος φάσματος αντιβιοτικών και η χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Η μυκητιασική στοματίτιδα εκδηλώνεται με λευκές πλάκες στο στόμα και συνήθως δεν είναι επώδυνη. Μπορεί να προκαλεί ενόχληση και δυσκολία στο φαγητό. Η αφθώδης στοματίτιδα εμφανίζεται συχνά σε παιδιά, είναι άγνωστης αιτιολογίας, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με περιόδους άγχους, σωματικής καταπόνησης, με έλλειψη στοιχείων όπως βιταμίνης Β12 - φυλλικού οξέος – σιδήρου, με τροφικές αλλεργίες, κ.ά. Η αφθώδης στοματίτιδα εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα επώδυνα έλκη (πληγές) και φουσκάλες στο στόμα και συνήθως συνοδεύεται από πυρετό, σιελόρροια και διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου. Εξ’ αιτίας του πόνου, το παιδί δεν θέλει να φάει ή να πιει. Η γωνιακή στοματίτιδα (γωνιακή χειλίτιδα ή συγχειλίτιδα) εντοπίζεται στις γωνίες των χειλιών και μπορεί να αφορά τη μία ή και τις δύο πλευρές. Εκδηλώνεται σαν σκίσιμο στην περιοχή των χειλιών που μπορεί να οδηγήσει σε έλκος και αιμορραγία. Συνδυάζεται με πόνο ή τσούξιμο όταν ο ασθενής ανοίγει το στόμα του. Μπορεί να προκληθεί από διατροφικές ανεπάρκειες (σίδηρος, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρος), κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών, ψυχρό περιβάλλον ή μικροοργανισμούς (κυρίως μύκητες Candida). Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι το γλείψιμο των ξεραμένων χειλιών. Η ερπητική στοματίτιδα προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και εκδηλώνεται με επώδυνες φουσκάλες που όταν σκάσουν δημιουργούν πληγές και ψηλό πυρετό. Μπορεί να συνυπάρχει με φυσαλιδώδες εξάνθημα και εξωτερικά από το στόμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Στοματίτιδα

Η μυκητιασική στοματίτιδα αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα σε αλοιφές ή σταγόνες και σπανιότερα με αντιμυκητιασικά από το στόμα. Η κατανάλωση γιαουρτιού δρα υποβοηθητικά, αφού μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία στη χλωρίδα του στόματος. Για την αφθώδη στοματίτιδα δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, αλλά χρησιμοποιούνται τοπικά gel ή διαλύματα που ανακουφίζουν από τον πόνο και εφαρμόζονται πριν το φαγητό. Η γωνιακή χειλίτιδα αντιμετωπίζεται με αλοιφή υδροκορτιζόνης και διατήρηση της περιοχής στεγνής. Η ερπητική στοματίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της, αλλά σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί ειδική αντιερπητική αγωγή από το στόμα. Γενικά μέτρα που δρουν υποστηρικτικά κατά τη διάρκεια μιας στοματίτιδας είναι:

  • Μαλακές-δροσερές τροφές
  • Αποφυγή αλμυρών-πικάντικων-όξινων φαγητών και ποτών
  • Άφθονη λήψη υγρών
  • Κατανάλωση γιαουρτιού
  • Τήρηση στοματικής υγιεινής
  • Αποφυγή επαφής του στόματος με τα χέρια, γιατί η μυκητιασική και ερπητική στοματίτιδα είναι μεταδοτικές

Τα γενικά μέτρα για την πρόληψη εμφάνισης στοματίτιδας, είναι:

  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Διόρθωση διατροφικών ελλειμμάτων
  • Κατανάλωση γιαουρτιών ιδιαίτερα κατά τη λήψη αντιβίωσης. Εναλλακτικά μπορούν να χορηγηθούν κάψουλες προβιοτικών
  • Καλό ξέπλυμα του στόματος μετά από χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών
  • Καλή στοματική υγιεινή
  • Μείωση ή διακοπή καπνίσματος
  • Σωστή εφαρμογή, χρήση και φροντίδα των τεχνικών οδοντοστοιχιών
  • Αποστείρωση των πιπίλων και των μπιμπερό των βρεφών
  • Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Οδοντίατρος, Παιδίατρος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Οδοντίατρος, Παιδίατρος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός

(43 Αξιολογήσεις)