Skip to the content

Τι είναι ο Θυρεοειδής και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Θυρεοειδής και πως αντιμετωπίζεται

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στον λαιμό και παράγει τρεις ορμόνες: την Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), την Τ4 (τετραϊωδοθυρονίνη ή θυροξίνη) και την καλσιτονίνη.

Ο θυρεοειδής είναι πολύ σημαντικός γιατί οι Τ3 και Τ4 ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος. Η καλσιτονίνη σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου και σπάνια οι διαταραχές της προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Αντίθετα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς που προκαλούν διαταραχές των Τ3 και Τ4, δημιουργούν πολύ σοβαρές εκδηλώσεις που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Οι συνηθέστερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει λιγότερες Τ3 και Τ4. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν καλά τα κύτταρα και να πέφτουν γενικά οι λειτουργίες του οργανισμού. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι: νωθρότητα και αργά αντανακλαστικά, ευαισθησία στο κρύο, τραχύ και ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα, υπνηλία, αύξηση σωματικού βάρους, οίδημα στο πρόσωπο και στο σώμα, βραχνή φωνή, κ.ά. Όταν ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται από τη γέννηση και μείνει χωρίς θεραπεία, προκαλεί σωματική και πνευματική καθυστέρηση (κρετινισμός). Οι συνηθέστερες καταστάσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η καταστροφή του θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο ή η χειρουργική του αφαίρεση για ιατρικούς λόγους και διάφορες φλεγμονές του θυρεοειδούς. Σπανιότερα αίτια υποθυρεοειδισμού είναι η συγγενής αγενεσία του θυρεοειδούς, η δυσλειτουργία της υπόφυσης και η έλλειψη ιωδίου το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των Τ3 και Τ4. Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και εκκρίνει περισσότερες ορμόνες Τ3 και Τ4. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα να υπερλειτουργούν - σαν να μαστιγώνονται - και να γίνονται εντονότερες γενικά οι λειτουργίες του οργανισμού. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι: ταχυκαρδία, νευρικότητα, ευαισθησία στη ζέστη, θερμό και λείο δέρμα, εφίδρωση, τρόμος στα δάκτυλα, απώλεια βάρους παρά τη φυσιολογική ή και αυξημένη πρόσληψη τροφής, αϋπνία, εξόφθαλμος, κ.ά. Η συνηθέστερη πάθηση που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό είναι η νόσος Graves ή νόσος Basedow που οφείλεται σε αυτοαντισώματα που διεγείρουν τον θυρεοειδή να παράγει περισσότερες ορμόνες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αφορά σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αδένα και οι εκδηλώσεις και η πρόγνωσή του εξαρτώνται από τον τύπο του. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις μετά από κατάλληλη αντιμετώπιση έχει καλή πρόγνωση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του Θυρεοειδούς

Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με εξωγενή χορήγηση θυροξίνης (T4) καθημερινά και εφ’ όρου ζωής, εφ’ όσον είναι μη αναστρέψιμος, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Η θυροξίνη χορηγείται από το στόμα σε χάπι κάθε πρωί με τον ασθενή νηστικό. Η ρύθμιση της δόσης γίνεται με τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται, ανάλογα με την περίπτωση, με φάρμακα που ανταγωνίζονται τη λειτουργία του θυρεοειδούς, με καταστροφή του αδένα με ραδιενεργό ιώδιο ή με χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις προκύπτει υποθυρεοειδισμός, οπότε ο ασθενής μετά τη θεραπεία πρέπει να λαμβάνει Τ4 εξωγενώς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση του αδένα που συνήθως συνδυάζεται με ραδιενεργό ιώδιο. Σπάνια χρειάζεται επιπρόσθετα ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Μετά την αφαίρεση πρέπει να χορηγείται θεραπεία υποκατάστασης (Τ4 σε χάπι καθημερινά). Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ενδοκρινολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ενδοκρινολόγος  

(2 Αξιολογήσεις)