Skip to the content

Το εξάρθρημα της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Το εξάρθρημα της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Η Χειρουργός - Οδοντίατρος, Εμφυτευματολόγος, μας ενημερώνει ποιες είναι οι αιτίες που προκύπτει το εξάρθρημα της κροτογναφικής διάρθρωσης αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ....

Οι κινήσεις της κροταφογναθικής διάρθρωσης καθορίζονται από τη συνδυασμένη λειτουργία μυών και συνδέσμων αλλά και από αντανακλαστικούς μηχανισμούς που προέρχονται από διάφορα όργανα. Όταν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ των παραπάνω μηχανισμών,  η κάτω γνάθος μετατοπίζεται εμπρός και κάτω, έξω από τη σωστή της θέση στο κρανίο και έτσι προκαλείται το εξάρθρημα. Το  εξάρθρημα της κροταφογναθικής (ΚΦΓΔ), ονομάζεται οξύ όταν συμβεί ξαφνικά, ενώ αν δεν αναταχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ονομάζεται χρόνιο εξάρθρημα.

Το εξάρθρημα συνήθως συμβαίνει την ευρεία διάνοιξη του στόματος, όπως στο γέλιο, στην προσπάθεια δαγκώματος ενός ογκώδους αντικειμένου (π.χ. μήλου) και επίσης κατά την διάρκεια διαφόρων επεμβάσεων στην περιοχή του στόματος. Εξάρθρημα μπορεί να συμβεί κατά την διασωλήνωση ασθενών λόγω της υπερβολικής διάνοιξης του στόματος καθώς και από τραυματισμό, όπως μια πλήξη στο γένιο, ειδικά αν ο ασθενής έχει το στόμα ανοιχτό (π.χ. αθλητές πυγμαχίας).

Εξαρθρήματα της κροταφογναθικής παρατηρούνται και σε ασθενείς ως συνέπεια της λήψης ορισμένων φαρμάκων καθώς επίσης και σε νευρωτικούς ασθενείς.

Πολλές φορές σε ηλικιωμένα άτομα ή μετά από ατύχημα είναι δυνατό ένα εξάρθρημα να παραμεληθεί ή να περάσει απαρατήρητο. Σταδιακά αναπτύσσονται συμφύσεις που κάνουν δύσκολη και αδύνατη την ανάταξη του. Στο εξάρθρημα ο ασθενής αδυνατεί να κλείσει το στόμα του, πανικοβάλλεται, δεν μπορεί να μιλήσει και συνήθως προσέρχεται στο γιατρό συγκρατώντας τη γνάθο με τα χέρια του. Όταν το εξάρθρημα είναι στη μια άρθρωση παρατηρείται παρέκκλιση της γνάθου προς την υγιή πλευρά, ενώ όταν είναι και στις δυο πλευρές,  η κάτω γνάθος βρίσκεται προς τα κάτω και εμπρός χωρίς να υπάρχει επαφή των άνω δοντιών με τα κάτω.

Τέλος, με την ακτινογραφία φανερώνεται η έξοδος της γνάθου από τη σωστή της θέση στο κρανίο. Σημαντικό στοιχείο για τη θεραπεία του εξαρθρήματος είναι η γρήγορη ανάταξή του με ειδικές κινήσεις από τον οδοντίατρο, ενώ σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση.

(11 Αξιολογήσεις)