Skip to the content

Αθλητική Ψυχολογία

Αθλητική Ψυχολογία

Ο Αθλητικός Ψυχολόγος έχει βασικές σπουδές στην ψυχολογία και έχει εξειδίκευση στην αθλητικό περιβάλλον.  Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Ο επιστήμονας της αθλητικής ψυχολογίας συνεργάζεται με αθλητές, προπονητές, γονείς, διαιτητές, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους – διατροφολόγους και εργομετρικά κέντρα προκειμένου για τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Συνεργάζεται με τον αθλητή/τρια για την αξιολόγηση των ψυχολογικών χαρακτηριστικών του στην προπόνηση αλλά και στους αγώνες. Συνεργάζεται με τον προπονητή καθώς, επίσης, και με το γονιό για την αντιμετώπιση γενικότερων θεμάτων που αφορούν στη συμπεριφορά του παιδιού εκτός του αθλητισμού, όπως είναι το σχολείο, οι σχολικές εξετάσεις, ο ελεύθερος  καθώς και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχολογικής προετοιμασίας δεν απευθύνεται μόνο στον υψηλό αθλητισμό. Βοηθάει τον/την όποιο/α αθλητή/τρια να μάθει να διαχειρίζεται θέματα που προκύπτουν από την ενασχόληση του με τον αθλητισμό και δεν απευθύνεται μόνο σε πρωταθλητές ή Ολυμπιονίκες αλλά στον καθένα/μια που θα ήθελε να εκπαιδευτεί, να αναπτύξει τις ψυχολογικές του δεξιότητες, να ολοκληρώσει την προσωπικότητα του εφαρμόζοντας τεχνικές και στρατηγικές για την αναδόμηση των δυσλειτουργικών σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων του. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αναγκαστικά κάποιου «προβλήματος» του αθλητή. Είναι κοινά πια αποδεκτό ότι τόσο οι προπονητές όσο και οι αθλητές χρειάζεται να εξασκήσουν και να εργαστούν πάνω στις ψυχολογικές δεξιότητες.

 

Για ποιο λόγο να ακολουθήσω ένα Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης και γιατί να συνεργαστώ με Αθλητικό Ψυχολόγο:

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι φυσικές δεξιότητες πρέπει να αναπτύσσονται συγχρόνως με τις ψυχολογικές δεξιότητες. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται «ανισότητα» που μπορεί να είναι αποτελέσει πηγή "προβλημάτων" σε μεγαλύτερες αθλητικές ηλικίες. Η ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών έχει συγκεκριμένη δομή και εξατομικεύεται ανάλογα με το άθλημα αλλά και τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και το επίπεδο του κάθε αθλητή.

Σκοπός του αθλητικού ψυχολόγου είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τους παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την επίτευξη του στόχου και να έχει τον αθλητή/τρια, την ομάδα αλλά και τον/την προπονητή/τρια, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αθλητές/τριες είναι άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες και ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση. Ξεχωρίζουν για την προσωπικότητα τους, η οποία κάποιες φορές μπορεί να εμπεριέχει αυξημένο εγωισμό, αλλά και πειθαρχία και μέσα από την καθημερινή τους προσπάθεια στο γήπεδο καλούνται να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες αλλά και μεγαλειώδεις καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο Αθλητικός Ψυχολόγος να έχει υπάρξει αθλητής υψηλού επιπέδου.

Τα προγράμματα ψυχολογικής προετοιμασίας περιλαμβάνουν ενημέρωση και αξιολόγηση με συνέντευξη, λήψη ιστορικού και χρήση έγκυρων και σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων, παρέμβαση, εκμάθηση και εφαρμογή τεχνικών, επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό στόχων με απώτερο σκοπό την καλή ψυχολογική κατάσταση του αθλητή.

(1 Αξιολογήσεις)