Skip to the content

Κηδεία: Όσα δεν ξέρετε και ντρέπεστε ή φοβάστε να ρωτήσετε

Κηδεία: Όσα δεν ξέρετε και ντρέπεστε ή φοβάστε να ρωτήσετε

Απαντά ο Κώστας Ρωμέλιος τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος και υπεύθυνος του Οίκου Τελετών Βλάχος Κωνσταντίνος.

Η κηδεία ή όπως προτιμάμε να λέμε ο αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου προσώπου είναι για τους περισσότερους ανθρώπους ένας εφιάλτης. Δυστυχώς όμως αργά ή γρήγορα όλοι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια ενός κοντινού τους προσώπου. Επίσης δυστυχώς τις περισσότερες φορές εκτός από την ψυχική οδύνη που αντιμετωπίζουν εξαιτίας αυτής τους της απώλειας, αντιμετωπίζουν άσχημες συμπεριφορές  αλλά και μεγάλη γραφειοκρατία.

Για τα γραφεία τελετών πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται από στόμα σε στόμα και είναι αρκετοί εκείνοι που θα αφηγηθούν μια κακή εμπειρία από έναν κακό ή μη επαγγελματία. Για τον λόγο αυτό πριν επιλέξει κανείς τον άνθρωπο που θα φροντίσει το τελευταίο αντίο στον συγγενή ή φίλο του ή ακόμα και για τον εαυτό του πρέπει να κάνει μια έρευνα.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τον προσεκτικό σχεδιασμό μιας τελετής καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος της.

1.    Ταφή ή αποτέφρωση;
Πλέον με νόμο του κράτους η αποτέφρωση είναι μια επιλογή νόμιμη ενώ το κόστος δεν είναι πια απαγορευτικό. Θα πρέπει να βρείτε ένα γραφείο τελετών που θα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τις διαφορές και τις επιλογές που προσφέρουν η αποτέφρωση και η ταφή.

2.    Σε ποια εκκλησία θα τελεστεί η κηδεία;
Η εκκλησία που επιλέγεται συνήθως είναι η έδρα της ενορίας στην οποία ανήκει ο άνθρωπος ή κάποιος ναός με τον οποίο ο άνθρωπος είχε μια προσωπική σχέση. Η εκκλησία που θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία δεν ταυτίζεται πάντα με το κοιμητήριο που θα γίνει η ταφή. Μπορεί να βρίσκεται μακριά οπότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος μεταφοράς. Η επιλογή της εκκλησίας θα επηρεάσει το κόστος καθώς οι κατά τόπους ναοί λαμβάνουν δικαιώματα τέλεσης ιεροπραξίας που ποικίλουν.

3.    Σε ποιο κοιμητήριο θα ταφεί;
Τα νεκροταφεία υπάγονται στους δήμους οι οποίοι ουσιαστικά «νοικιάζουν» τον χώρο ταφής για κάποια χρόνια. Ανάλογα με το κοιμητήριο υπάρχουν και κατηγορίες, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου έχουν Α’ και Β’ κατηγορία με ανάλογη διαφορά στο κόστος. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αν ο Δήμος δεν λάβει δικαιώματα ταφής προκαταβολικά, τελετή δεν γίνεται (Δήμος Θεσσαλονίκης, 2010, σ. 7). Η δήλωση των κηδειών όπως και η καταβολή των δικαιωμάτων ταφής γίνεται από τα γραφεία τελετών χωρίς να απαιτείται εμπλοκή των συγγενών. Τα έντυπα με τις σχετικές πληροφορίες αποστέλλονται για ενημέρωση στους συγγενείς (Δήμος Θεσσαλονίκης, 2010).

4.    Πότε γίνεται η κηδεία;
Η κηδεία πραγματοποιείται τουλάχιστον 12 ώρες μετά τον θάνατο ή λίγες ημέρες αργότερα αν χρειαστεί. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η τοποθέτηση της σορού σε ψυκτικό θάλαμο.

5.    Μέχρι την κηδεία τι γίνεται;
Η σορός του ανθρώπου που απεβίωσε πρέπει να λάβει τις απαραίτητες φροντίδες πριν το τελευταίο αντίο. Η οικογένεια φέρνει τον ιματισμό και οι επαγγελματίες του είδους αναλαμβάνουν την περιποίηση. Παλαιότερα οι ίδιες οι οικογένειες αναλάμβαναν το καθήκον αυτό ωστόσο η εξέλιξη της ζωής σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος των λειτουργών τελετών το καθιστά πλέον προαιρετικό. Για τον ίδιο λόγο πλέον οι οικογένειες δεν «ξενυχτούν» πια τον άνθρωπο στα σπίτια τους τόσο συχνά. Τα μικρά διαμερίσματα των μεγάλων πόλεων δεν ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο οπότε οι φίλοι και γνωστοί του κεκοιμημένου τον αποχαιρετούν συνήθως σε μία φιλική συνάθροιση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νεκροστασίου. Μετά την τέλεση της κηδείας θα πιούν στη μνήμη του έναν καφέ και θα προσφερθεί κέρασμα στη μνήμη του φίλου ή συγγενή τους που έφυγε.

6.    Τι καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία;
Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος των εξόδων της κηδείας ανάλογα με το ταμείο αλλά και το κόστος. Ένας σωστός επαγγελματίας θα σας ενημερώσει σχετικά προκειμένου να επιλέξετε μια τελετή που ταιριάζει στις ανάγκες και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα ενημερωμένα γραφεία τελετών παρέχουν της απαραίτητες πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που ζητά κάθε ταμείο.

(16 Αξιολογήσεις)